Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Christingle ενα χριστουγεννιατικο εθιμο !!!


Ενα χριστουγεννιατικο εθιμο για παιδιά απο τους περασμένους αιώνες 



Christingle  σημαίνει το φως του Χριστού και είναι ένα σύμβολο της Χριστιανικής πίστης .
Το ανακάλυψα σε ένα βιβλίο που μου χάρισαν πέρσι οι κόρες μου για τα Χριστούγεννα και μου άρεσε πολύ γιαυτό και σας το παρουσιάζω . Προέρχεται από την Αυστροουγγαρία και πρωτοπαρουσιαστηκε το 1750 . Η Αγγλικανική εκκλησία το υιοθέτησε γύρω στο 1968 .
Αποτελείται από απλά καθημερινά πράγματα και έχει πολύ ωραίους συμβολισμούς 
Ένα πορτοκάλι που συμβολίζει την οικουμένη !!
Ένα κερακι από τα μικρά των γενεθλίων που συμβολίζει τον Χριστό, το ανέσπερο φως .Κάτω από το κεράκι στερεώστε ένα μικρο κομματάκι αλουμινοχαρτο για να μην στάξουν οι σταγόνες μια κόκκινη κορδελα περιμετρικά που καταλήγει σε φιόγκο και συμβολίζει το αίμα του Χριστού που σταυρώθηκε   για την ανθρωπότητα 
Τεσσερις οδοντογλυφίδες που συμβολίζουν τις τεσσερις εποχές του χρόνου , αλλά και τα τέσσερα μήκη και πλάτη της γης ( βορρά , νότο , ανατολή δύση )
Μικρά ζαχαρωτά ή ζελεδακια , για να περαστούν στις οδοντογλυφίδες που συμβολίζουν τα δώρα του μικρού Χριστου , αγάπη  , ελπίδα  , καλοσύνη , ειρήνη 
Τα μικρά παιδάκια παίρνουν  μαζί τους το CRISTINGLE τους στην εκκλησία τις μέρες των χριστουγεννων και κάποια στιγμή καθώς σβήνουν τα φώτα τα παιδάκια  ξεκινούν να τραγουδούν χριστουγεννιατικους ψαλμούς    . 
Ολα ωραια και καλα , εδω στην ελληνικη πραγματικοτητα που ξερετε ολοι πως υπεραγαπω  δεν θα μπορει να συμβει  αυτό σε καμμια μα καμμια εκκλησία ίσως να συμβαινει σε καποιο κατηχητικό δεν ξερω . Απο την αλλη πλευρα τα περισσοτερα παιδακια και οι γονείς τους τις γιορτινές μερες δεν πηγαινουν πια  στην εκκλησια ....... Στις σχολικές γιορτές λεγονται χριστουγεννιατικα τραγουδακια κυριως ομως αγγλικα μεταφρασμένα στα ελληνικα και μερικές φορες  προς ικανοποιηση των γονιών κατευθειαν  στα αγγλικά Το απολυτίκιο   της γέννησης ακουγεται πλεον μονο και εφόσον υπαρχει καποιος εκπαιδευτικός παλιας κοπής σε χορωδίες και σε μεγαλύτερες ταξεις γυμνασίου !!

Προτεινω λοιπον μια λυση  να φτιαξουμε με τα παιδακια μας ενα cristlingle ,ας του δωσουμε ενα δικο μας ονομα και να το αναψουμε μερικές βραδιές χαμηλωνοντας τα φωτα στο σπιτι  πριν τα Χριστουγεννα να τραγουδησουμε το απολυτίκιο , τα παραδοσιακα ελληνικα χριστουγεννιατικα τραγουδια  ,να  διαβασουμε την ιστορία της γέννησης  για μια ακομη φορά , βιβλια με χριστουγεννιατικες ιστορίες  να ακουσουμε τις απορίες τους να δωσουμε δηλαδη μια χριστουγεννιατικη νοτα διαφορετική !! Υστερα απο ολο αυτό θα ειναι για ολους μας πιο ευκολο να τα παρουμε απο το χερι και να παμε στην εκκλησία για οση ωρα αντεξουν , εξαλλου τωρα πια οι περισσοτερες εκκλησίες  εχουν ελαστικα ωράρια .
Ανηκει και ολο αυτό στα αρωματα των Χριστουγεννων , ειναι πολυ σπουδαιο να μοιραστουμε μαζί τους τις παιδικές μας αναμνήσεις απο τουτες τις γιορτές  και να νοιωσουν τι σημαινει πιστη !!!!! 

12 σχόλια:

  1. πολυ μ αρεσουν οι παραδοσεις, ιδιως οι χριστουγεννιατικες
    καλησπερα αγαπημενη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον, δεν είχα ιδέα! Μου άρεσε πολύ σαν σκέψη και ιδιαίτερα λόγω των συμβολισμών του...
    Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα μας έδωσες καλή μου Κάτια.
    Οι παραδόσεις σε όλο τον κόσμο είναι μια χαρακτηριστική ομορφιά.
    Νάσαι καλά πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Tι γλυκά έθιμα και πόσα πράγματα συμβολίζουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ούτε κι εγώ το γνώριζα αυτό το έθιμο. Ευτυχώς στο σχολείο μάθαμε και τα κοντάκια και τα απολυτίκια, τότε που τα ξενικά τραγούδια δεν ήταν και τόσο της μοδός! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρον έθιμο, δεν το γνώριζα.Και ωραίοι οι συμβολισμοί του !!!
    Να είσαι καλά που μας το έκανες γνωστό !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλα τα έθιμα που προϋποθέτουν συμμετοχή παιδιών είναι τόσο όμορφα και γλυκά!
    Δυστυχώς, επισήμως δεν έχουμε παιδιά στην εκκλησία μας. Δεν θα ήταν υπέροχο να συμμετείχε μια παιδική χορωδία στις λειτουργίες, τουλάχιστον των Χριστουγέννων;
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφο έθιμο, ούτε κι εγώ το γνώριζα. Τα παιδιά ομορφαίνουν με τη συμμετοχή τους κάθε εκδήλωση, αλλά σίγουρα στην εκκλησία μας δε μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Ισως από τους εκπαιδευτικούς στις σχολικές γιορτές ή από τα παιδάκια που θα πουν τα κάλαντα.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω την εντύπωση πως κάτι (αν όχι ίδιο) παρόμοιο, φτιάχναμε στο δημοτικό...
    Πολύ όμορφη και γλυκιά ανάρτηση! Για να μπαίνουμε στο κλίμα σιγά-σιγά!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου έλυσες την απορία γιατι το άκουγα σε ενα ξένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι και δεν ήξερα τι ήθελε να πει! Πολύ ωραίο έθιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία ιδέα Κάτια μου.
    Σωστοί και οι προβληματισμοί σου!
    Φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή